21.05.2016

İlçemiz

Kozan (Sis), Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 69 km'dir. İlçenin yüzölçümü 1690 km²'dir. Adana'nın (metropoller hariç) iki büyük ilçesinden birisidir. Türkiye'nin en büyük 25.ilçesidir. İlçe merkezi, 19 il merkezinden büyüktür. Ayrıca Adana İl Sınırları içindeki en geniş(yüzölçüm olarak) ilçe durumundadır. Tarih boyunca önemli bir yerleşim olan Kozan Kilikya Ermeni Krallığı'nın başkentliğini yapmış olup Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemindeyse 1926'ya kadar vilayetlik(il statüsü) yapmıştır. Ancak 1926'da bazı milletvekilleri yüzünden vilayetliği lağvedilmiştir. Ayrıca vilayetken Fevzi Çakmak'ı TBMM'ye milletvekili olarak göndermiştir.

Nüfus

Hem göç alan, hem de göç veren Kozan'ın nüfusu her geçen gün büyümektedir. Birçok ilden bile daha fazla nüfusa sahip olan Kozan ilçe merkezinin, 2015 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre şehir merkezi nüfusu 83.797'dir. Köy ve beldelerin nüfusu 45.445'dir. Şehir merkezi,  köy ve beldelerin nüfus toplamı; 129.242'dir.

Yeni Büyükşehir yasasına göre toplam 87 köy ve 1 beldede mahalle statüsüne kavuştuğundan, Kozan'da 15'i merkezde 88'i kırsalda olmak üzere toplam 103 mahallesi olmuştur.

Müftülüğümüz

Kozan Müftülüğü olarak İlçe merkezinde 60, köylerde 158 olmak üzere toplam 218 Camide 203 İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyım ile halkımıza din hizmeti sunulmaktadır.

Kadrolu 40 Kur’an Kursunda 46 Kur’an Kursu Öğreticisi ile halkımıza Kur’an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler öğretilmektedir. Kız ve Erkek olmak üzere 2 Yatılı Hafızlık Kur’an Kursunda Hafızlık eğitimi yapılmaktadır. Ayrıca farklı Kur’an Kurslarımızda 10 sınıfta 4-6 Yaş grubu yavrularımıza Din Eğitimi verilmektedir.