14.09.2021

AHİLİK HAFTASINDA BÜYÜK SAAT ESNAFI ZİYARET EDİLDİ

Bu yıl 34.sü düzenlenecek olan “Ahilik Haftası” Ülkemizde 13-19 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Seyhan Müftülüğü, İlçe Müftüsü Mehmet YAMAN'ın Başkanlığında, Vaiz Mükremin IŞIK, Vaiz Uğur Öztürk ve İmam Hatip Mehmet KARABULUT’tan oluşan bir heyetle 13.06.2021 Pazartesi günü Büyük Saat Esnafını ziyaret edip “Ahilik Haftası”nı kutladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan İslam’da ticaret ahlakıyla ilgili ayet ve hadislerden oluşan broşürleri esnaflara hediye edip, işyerlerine asmaları tavsiye etti.

Müftü YAMAN ziyaretinde: “Ahilik Teşkilatı”nın Selçuklular döneminde Ahi Evran ismiyle bilinen Şeyh Nasîruddin Mahmud öncülüğünde kurulduğunu; Selçuklular ve Osmanlılar döneminde Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli görevler üstlendiğini söyledi. Ayrıca bütün prensiplerini dinin asıl kaynağından alan “Ahi”liğin nizamnamelerine “Fütüvvetname” isminin verildiğini ve “Ahi” teşkilatına üye olmak isteyenlerin bu kitaplarda yazılı olan, vefâ, doğruluk, emniyet, cömertlik, tevazu, ihvana nasihat, onları doğru yola sevk etme, affedici olma ve tövbe gibi prepsiplere uymak zorunda olduğunu; yine şarap içme, zina, yalan, gıybet, hile gibi davranışların ise yasak olup meslekten atılmayı gerektirdiğini, toplumsal huzurun temellerinden biri olan ticari alandaki doğruluk ve dürüstlüğü hedefleyen bu ilkelerin günümüzde de canlılığını koruduğunu ve her bir esnafımızın ticari faaliyetlerinde bu prensiplere uymalarının kazandıkları rızkın helal olmasına ve bereketlenmesine vesile olacağını ifade etti.