01.12.2022

Müftü Taşcı, Farklılıklarımız Zenginliğimizdir

Adana İl Müftüsü Mehmet Taşçı, İl Müftü Yardımcısı Yusuf Dikmen, Yüreğir İlçe Müftüsü Dr. Süleyman Şahin, Romanlarla ilgili Valilik Danışmanı Fatma Bek, Dünya Roman Kültürü Dayanışma ve Müzisyenler Derneği Başkanı Şaban Bek, Adana Teberler Derneği Başkanı Suat Kömür, Romanların yaşadığı bölgede görev yapan/yapacak Müftülük personelinden oluşan 12 kişilik katılımcı ve görevli grubuyla karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulunmak üzere toplantı düzenlendi.

Toplantıda Roman Vatandaşlar ve Roman Vatandaşlar gibi yaşayanlara yönelik Diyanet İşleri Başkanlığının 2021 yılında yapmış olduğu Çalıştayda ele alınan sorunlar, çözüm önerileri ve durum değerlendirmesi sunum olarak katılımcılara aktarıldı. Sonrasında Adana İl Müftülüğü olarak 2015-2022 tarihleri arasında din eğitimi ve din hizmetleri bağlamında yapılan faaliyetler özet olarak anlatıldı. Akabinde bundan sonra Roman vatandaşlarımıza ve Roman vatandaşlar gibi yaşayanlara yönelik Müftülük olarak neler yapılabileceği birlikte değerlendirildi. Başta Romanlarla ilgili Valilik Danışmanı Fatma Bek ile STK başkanları Suat Kömür ve Şaban Bek yapılan bu toplantıdan dolayı duydukları memnuniyetlerini ifade ettiler.  Roman vatandaşlarımıza ve Roman vatandaşlar gibi yaşayanlara yönelik Müftülükten beklentilerini bu yöndeki öneri ve teklifleri belirtiler.

Yüreğir İlçe Müftüsü Dr. Süleyman Şahin ise kısa süre önce göreve başlamasına rağmen Roman vatandaşların yaşamış olduğu mahallerinde bulunan cami, Kur’an Kursu ve din görevlilerinin tespit ettiğini ilgili görevlilerle istişarelerde bulundu…

Toplantının sonunda genel bir değerlendirme yapan İl Müftüsü Mehmet Taşcı; birlik, beraberlik, kardeşlik noktasında yapılan bu mütevazi toplantının önemine işaret etti. Müftülük olarak sahih dini bilgiyi toplumumuzun her kesimine ulaştırmanın vazifemiz olduğunu ve hizmet için burada bulunduğumuzu, bizi bir araya getiren esas noktanın dinimiz olduğunu, dinin mezhepler ve ırklar üstünde bir olgu olduğunu ifade ederek Hucurat suresindeki; “ Ey insanlar sizi bir erkek ve dişiden yarattık, birbirinizle tanışasınız diye sizleri boylara ve kabilelere ayırdık sizin Allah katında en üstün olanınız ondan en çok sakınanınızdır. Hiç şüphe yok ki Allah her şeyi bilendir ve her şeyden haberdardır.” ayeti üzerinde durarak bir birimizle tanışmak, kaynaşmak, birbirimizin yükünü almak, birbirimize tahammül etmek zorunda olduğumuzu söyledi.

Yine İl Müftüsü Taşcı farklılıklarımızın tıpkı bir kilimin desenleri gibi zenginliğimiz olduğunu, bize düşmanlık besleyenlerin ve ülkemiz üzerinde kirli emelleri olanların tazyiki ile bizi birbirimize düşürenlere fırsat vermememiz gerektiğini, Diyanet İşleri Başkanlığımızın Roman kardeşlerimize sunulan hizmetlerde kurumların başında geldiğini, din görevlilerimizin bu konuda etkisine ve güvene dayalı olarak yürütülen bu hizmetlerin toplumumuzda karşılık bulduğuna işaret etti.

Müftü Taşcı konuşmasının sonunda böylesi toplantıların ileride yapılacak hizmetlere önemli katkılar sunacağını ifade ederek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Program sonunda vatandaşlara Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.