21.11.2016

T.C.
BAŞBAKANLIK
Diyanet İşleri Başkanlığı

Kadim geleneğimizde olduğu gibi günümüzde de camileri kitaplarla buluşturmak, her bir camimize mütevazi de olsa bir kitaplık/kütüphane kazandırmak, var olan kitaplıkları/kütüphaneleri zenginleştirmek, kitaplar vasıtasıyla toplumu dini konularda aydınlatmak, okuma alışkanlığı kazandırmak, camilerimizi ilim ve irfan mektebine dönüştürmek amacıyla cami kitaplıkları/kütüphanelerinin kurulması, var olanların yeniden düzenlenmesi ve zenginleştirilmesi bağlamında ülke genelinde bir çalışma başlatılacaktır.

Bu çerçevede:

1- Kitaplığı veya kütüphanesi olmayan cami ve mescitlerde kitaplık/kütüphane oluşturulacaktır.
2- Cami ve mescitlerdeki mevcut kitaplık veya kütüphanelerde ise, cami veya mescidin iç estetiği dikkate alınarak fiziki açıdan iyileştirme ve içerik olarak zenginleştirme çalışmaları yapılacaktır.
3- İbadet huşuunu bozmaması için cami veya mescit kitaplıkları kıble istikameti dışında caminin/mescidin yan kısımlarında uygun bir yerde konumlandırılacaktır.
4- Cami sınıflandırmasına göre Ek-1, Ek-2, Ek-3 ve Ek-4 listelerde yer alan kitapların temin edilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.
5- Cami veya mescit içerisindeki mevcut kitaplıkların gözden geçirilmesi, aşırı derecede yıpranmış, dağılmış ve ciltlenmesi mümkün olmayan "Mushaf-ı Şerif" ve kitapların tespit edilmesi, ek listeler dışındaki kitapların kitaplıkta yer almasının uygunluğuna karar verilmesi görevleri "Teberrukât Eşyası Komisyonu" tarafından yerine getirilecektir.
6- "Teberrukât Eşyası Komisyonu" tarafından cami ve mescitlerde tespit edilen yıpranmış ve kullanım imkanı kalmamış "Mushaf-ı Şerif" ve kitaplar için Ek-5'teki gibi tutanak tutulacak ve bu "Mushaf-ı Şerif" ve kitaplar geri dönüşüme kazandırılmak üzere il müftülüğünce kağıt fabrikasına gönderilecektir.
7- Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ilgi (a) yazısı göz önünde bulundurularak söz konusu süreçte
(Mushafların nakli ve sonrası işlemler esnasında) üzerinde ayet-i kerime yazılı kağıt ve Mushaflara gerekli özen gösterilecektir.
8- Cami kitaplıklarından geri dönüşüme gönderilen yıpranmış Mushaf ve kitaplar vakıf olduğundan, yerine yenilerinin konulması noktasında gerekli ihtimam gösterilecektir.
9- Kitaplık/kütüphane cami müştemilatında özel bir mekanda oluşturulacak ise, kitaplık/kütüphane için gerekli tüm tefrişat yapılacak; bilgisayar, yazıcı, fotokopi makinesi, internet bağlantısı vb. ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılacaktır.
10- Cami görevlileri, okuma saatleri planlamak ve teşvik etmek suretiyle cemaatine okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik çalışmalar yapacak, cemaatinin cami kitaplığından/kütüphanesinden daha etkin bir şekilde istifade etmesi için rehberlik edecektir.
11- Ek-6 form cami görevlisi tarafından doldurularak müftülüğe teslim edilecek, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra onaylanan formlar, sorumlu personel tarafından en geç 23 Aralık 2016 tarihine kadar DHYS'ye girilecektir.
12- Cami veya mescit içerisindeki mevcut kitaplıkların ve kitapların gözden geçirilmesi; aşırı derecede yıpranmış, dağılmış ve ciltlenmesi mümkün olmayan "Mushaf-ı Şerif" ve kitapların tespiti; kitaplıklarla ilgili bağış, hibe, terkin, kayıttan düşme, denetlenme, devir ve teslim v.b. hususlarda ilgi (b) yönetmelik hükümlerine göre hareket edilecektir.
13- Bu talimatla ilgili yükümlülükler, müftülüklerce mahalli imkânlar kullanılarak yürütülecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ
Diyanet İşleri Başkanı