Başlangıç Tarihi :
Bitiş Tarihi :
    
14 Mart 2017 Salı günü akşam saat:21.00 da Kredi Yurtlar Kurumunda öğrencilere yönelik olarak İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu görevlilerince yapılan sunumda; Bahçelievler Cami İmam-Hatibi Ali BİLAL’in okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Kurtpınar Mah. Kur’an Kursu Öğreticisi Hanife ŞAHİN tarafından “Yeni Nesil Milli ve Manevi değerlerimiz” adlı sunum yapıldı. Öncelikle manevi değerlerimiz olan takva, hilm, hikmet, iffet, doğruluk ve dürüstlük, tevazu konuları ayrıntılı bir şekilde ayet ve hadisler ışığında öğrencilere anlatıldı. Peygamberimiz zamanında yaşan ve genç yaşlarda İslam dini ile şereflenen sahabelerimizden Sad b. Ebu Vakkas, Mus’ab b. Ümeyr, Zeyd b. Sabit, Abdullah b. Mesud, Zübeyir b. Avvam gibi genç sahabelerimizden ibret alınacak örnekler sunuldu.
Detay
    
15 Mart 2017 bu gün Murat Göğebakan Kültür Merkezinde İlçe Müftülüğü ve Ceyhan Belediye Başkanlığı işbirliği içerisinde Bilgi ve Değer Bağlamında Dünya Kadınlar Günü özel programı yapıldı. Program sunuculuğu Aycan CİHAN tarafından yapıldı. Konuşmacı olarak Mihriban KONAK, Hanife ŞAHİN ve Saime GÜMÜŞ sunumlarını yaptılar. Program içerisinde şiir dinletisi ve skeç gösterisi yapıldı. Sunumda: İslam’da kadının yerini, önemini ve değerini ve İslam’da kadın-erkek ilişkisini doğru anlayıp insanlara da doğru bir şekilde anlatmak bizim öncelikli vazifemizdir. İnsanı Eşref-i Mahlukat olarak değerlendiren dinimiz açısından ne Arap’ın Aceme, nede erkeğin kadına bir üstünlüğü yoktur. Üstünlüğü sadece takva ile kayıt altına alan dinimizde kadınla erkek arasındaki ilişki hiçbir şekilde bir hükümranlık ilişkisi olmasını kabul etmez. Dinimizde Allahu Teala ve melekler için cinsiyet kesinlikle söz konusu değildir. Erkek ve dişi diye cinslere ayrılmak diğer mahlukat için geçerlidir. “İnsanlığın başlangıcından bu güne İlk peygamber hariç tüm peygamberleri bir kadın doğurmuş, bağrında beslemiş ve büyütmüştür. Kadın; rahminde, bütün insanlığı taşıyan bir iffet abidesidir. Kadın İnsanlığın ta kendisidir.” dedi. Ey insanlar! Siz bir tek nefisten yaratan ondan zevcesini vareden ve ikisinden pek çok kadın ve erkek meydana getiren rabbimize hürmetsizlik etmekten sakının. Erkek olsun kadın olsun her kim mümin olarak salih amel işlerse işte onlar cennete girerler ve zerre kadar haksızlığa uğratılmazlar. Cenabı hak kul hakkını muhterem tutar ve insanların birbirlerinin haklarını yemeyi yasaklar. Okuduğum bu ayet Güçlülerin zayıfları koruyup gözetmesi ifade eder. İnsanlar doğru bir inanca sahip olup Allahtan korktuğunda bu haklar korunur. Ancak insanlar doğru inancı kaybedip Allahtan uzaklaştığı zaman zayıfların hakları zayi edilmeye başlar. Kadınlar da bu haksızlığın en büyük kurbanı olurlar. Na zaman Allahın kitaplarından peygamberin tebliğinden insanlar uzaklaştığında kadın hakkından ifrat ve tefrit boy göstermiş Umumiyetle kadınlar ezilmeye mahkum edilmiştir. kadınıyla erkeğiyle topyekûn "kadın istismarına" son verilebilmek için çalışmalar ortaya koymak ve kadınlar gününü gerçekten kadınların istismar edilmediği bir günle kutlamak için daha çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz. Tüm çabalarımız da işte bunun için dedi.
Detay
    
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü arasındaki protokol çerçevesinde Ceyhan İlçe müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu olarak ilçemizdeki kız yurtlarında eğitim-/öğretime devam eden öğrencilere yönelik seminer yapıldı. Orhun Yaylacı Anadolu Lisesi ve Sosyal Bilimler Anadolu Lisesinde olmak üzere kız öğrencilere yönelik düzenlenen seminerde Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Zübeyde YILDIZ ve Fahrettin Paşa Cami Kız Kuran Kursu Öğreticisi Mirhiban KONAK konuşmacı olarak sunumlarını yaptılar. Buğday Cami Kız Kuran Kursu Öğreticisi Fatma MANGA ve Hasanağa Cami Kız Kuran Kursu Öğreticisi Songül ESER’in okudukları kuran-ı kerim ve İlahilerle başlayan program daha sonra seminer ile devam etti. Sunumda; Uzmanlara göre özellikle sosyal medyanın yaygın olarak kullanılmasının toplumun vazgeçilmez değerlerinde geri dönüşümü olmayan tahribatlara yol açtığı ortaya çıktığından, Sosyal Medyanın maalesef toplumun mahremiyetini, edep ve hayasını ciddi anlamda zayıflatıp dejenere etttiğin, Hala da etmeye devam etmekte olduğunu, Eskiden insanlar başkalarının canı ister de alamaz diye yediklerini evde yerken, günümüze geldiğimizde ise yediğimiz içtiğimiz her şeyi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşır olduğunun acı bir gerçek olduğu anlatıldı. Bozulan ve zedelenen mahremiyetin, toplumda tekrar korunabilmesi için başta çocuklarımızı yetiştiren ebeveynlere, çocuklarımızı eğiten öğretmenlerimize ve topluma önemli sorumluluklarımızın olduğunu, Sosyal Medya kullanımı konusunda belki de bizim rotamızı belirleyecek en güzel kriter ‘Allah Rasulü olsa, sosyal medyayı ve kitle iletişim araçlarını nasıl kullanırdı?’ şeklinde bir düşünceye sahip olmamızın geretiğini, Onun için bu güzel nimeti kullanırken bir Müslüman’a yakışır şekilde kullanmak ve genç nesillere örnek olmak gerektiğini unutmamamız geretiği konularına değinildi. Malcolm X’in ifadesi ile “ En iyi nasihat iyi örnek olmaktır.” Sözü hatırlatıldı. Dolayısıyla medyayı ya da sosyal ağları kullanırken sorumluluk taşıyan bir Müslüman olarak mahremiyet hususunda nasihatten evvel diğer fertlere iyi örnek olmak gerekir. Sosyal medyada ki her yazımızdan her paylaşımımızdan sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız. Son bir yılda davranışa bağlı geçimsizlik yüzünden açılan 5 bin boşanma davası dosyasında facebook yüzde 33 oranında gösterilen sebeplerden biri olduğu bilgisi dinleyicilere aktarıldı.
Detay
    
22 Şubat 2017 Salı günü saat:10.00 da Murat Göğebakan Kültür Merkezinde İlçe Müftülüğü ile Ceyhan Belediyesi işbirliği içerisinde düzenlenen Mahremiyet bağlamında Aile ve sosyal medya konulu bayanlara yönelik olarak seminer programı yapıldı. Açılış ve selamlama konuşmalarını; Cezaevi Vaizi Abdülhakim AY ve Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar ÖZTÜRK yaptı. Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Zübeyde YILDIZ ve Fahrettin Paşa Cami Kız Kuran Kursu Öğreticisi Mihriban KONAK tarafından sunum yapıldı. Seminer sunumunda; Mahremiyet kelimesi hürmet kelimesinden geldiği, Ailenin ve aile hayatının saygınlığını ifade ettiği, Mahremiyet ailenin saygınlığını ortadan kaldıran bütün unsurları izale etmek demek olduğunu, İnsanların özel hayatlarına dair çok özel anları ve detayları hiç çekinmeden sosyal ağlarda paylaştığı günümüz dünyasında, mahremiyetin adım adım tükenişini seyrettiğimizin farkında olmadığımız konusu hatırlatıldı. Gerçek hayatta mahremiyet ölçülerine dikkat edenlerin sanal ortamda bu ölçüleri hiçe sayan paylaşımları ve tavırları üzerinde düşünmek gerekiyor. Müminler olarak bizlerin hangi zaman ve zeminde olursa olsun Allah’ın her şeyi gören, bilen ve duyan olduğunu hatırdan çıkarmamamız gündelik hayatta olduğu gibi dijital ortamdaki tutumlarımıza ve sanal ilişkilerimizde de bu inancın bizlere yön vermesi gerektiğii ifade edildi. “Sosyal medya hesabındaki takipçilerinin zamanla artması kişiye haz verirken, asıl ve daimi takipçimiz olan Allah Teala’yı unutmamalı, her an O’nun gözetimi altında olduğumuzu; her söz ve davranışımızdan dolayı hesaba çekileceğimizi bilerek hareket etmeliyiz” diyerek, modern zamanların dayattığı bu mahremiyet algısına teslim olmamak, kendimizi ve aile fertlerimizi korumak; mahrem alanlarımızı daha korunaklı hâle getirmek ve bu hususta çocuklarımıza gerekli eğitimi vermekten geçtiğini unutmamamız gerektiğine vurgu yapıldı. Kendimiz en başta bu ölçülere dikkat ederek çocuklarımıza da örnek oluşturmalıyız ki, nesiller mahremiyetin kendi hayatlarında ve toplumsal alanda yeniden inşasına katkı sunabilsinler. Denilerek program sona erdi.
Detay
    
Ceyhan İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu görevlilerince 8 Mart Dünya kadınlar günü ile ilgili sohbet programı düzenlendi. Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda İslam ve Kadın konulu sunum yapıldı. Yapılan sunumda; Kadınların Allahü teâlânın bir emaneti olduğu, İslamiyet’ten önce kadının hiç değeri olmadığı, Arapların, kız çocuklarını diri diri gömdüklerini, Kâbe etrafında bile kadınlar çıplak dolaştıklarını, işte Dini mübini İslamın gelince bu kötü âdetler son bulmuştur. Kadınlar, İslam dininin kendilerine verdiği kıymeti, rahatı, huzuru, hürriyeti ve boşanma hakkına malik olduklarını bilmiş olsalar, bütün dünya kadınları, hemen Müslüman olurlardı. Müslümanlıkta kadın sultandır. Dinimiz kadına ne kadar çok değer verdiği hakkında bilgiler aktarıldıktan sonra İlahi ve kasidelerle mahkumların duygu dolu anlar yaşadıkları gözlemlendi. Program kapanış duasından sonra lokum ve gülsuyu ikramı ile sona erdi.
Detay