19.10.2017

Saimbeyli İlçesi Tanıtım

GENEL:
Yerleşim yeri: Orta Toros dağları arasındadır.
Yörenin denizden yüksekliği: 1050 metredir. Yüzölçümü ise, 1175 km. karedir. Bölgenin en önemli akarsuyu: Göksu ırmağıdır. İlçenin üçü merkeze bağlı olmak üzere toplam yirmibeş Mahallesi vardır.
Nüfus ; 2013 sayımlarına göre ilçenin toplam nüfusu 16.572 dir. Bunun8.563 kişisi erkek, 8.009 kişi kadın nüfus olarak sayılmıştır.
Bölgenin iklimi: Bölgede Akdeniz ve İç Anadolu bölgesinin karasal iklimi hakimdir ve buna bağlı olarak: kışları sert ve soğuk, yazları serin ve yağışlı geçer.
Yörede yaşayan insanların başlıca ekonomik etkinlikleri: tarım, hayvancılık ve orman işçiliğidir. Ama, yörede tarım ve sanayi tesisi bulunmamaktadır. Yörede yetiştirilen başlıca ürünler: buğday, arpa, nohut, üzüm, elma, erik, hurma ve son dönemlerde yoğunluk kazanan “kiraz” üretimidir. 

KİRAZ FESTİVALİ:
Saimbeyli yöresinde, her yıl Haziran ayı içinde, iki gün süreli kiraz festivali düzenlenmektedir. Bu festivalde: yetiştirilen kirazlar tanıtılmakta, kiraz rekabeti arttırılmaktadır. Ayrıca, yöre halkının birlik ve beraberliğinin canlı tutulması için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
KONAKLAMA:
Öğretmenevi İslam Mah.No.15 322-7612448

GEZİLECEK YERLER:

Obruk Şelalesi
İlçe merkezine 5.5 km. uzaklıktadır. Ana yoldan sapıldığında, stabilize bir yolda, yaklaşık 10 dakikalık bir yolculuktan sonra buraya ulaşılır. 1984 yılında, düzenlenen mesire yeri, 2007 yılında yeniden elden geçirilmiştir. Burada: Saimbeyli deresi tarafından bir obruk gözü oluşturulur ve bu kaynaktan şelale olarak akar.
Bölge: doğa yürüyüşü ve mesire yeri olarak kullanılır. Özellikle yaz aylarında, yurt dışından gelenler burayı hareketlendirirler.
Evet, buranın en büyük özelliği: şelaledir. Büyük şelalenin çevresinde, çok sayıda küçük şelale de bulunmaktadır.

Çatak Yaylası
Saimbeyli-Tufanbeyli karayolunun, 2’nci km. den sapıldıktan sonra, 3 km. lik yola devam edildiğinde buraya varabilirsiniz. Bu yayla bölgesinde: çardaklarda günübirlik piknik yapmak mümkündür. Su kaynaklarının bolluğu nedeniyle, ilçe merkezinin su ihtiyacı buradan karşılanmaktadır.

Kale ve Klise Kalıntısı
İlçenin doğusunda bir kayalık tepe üzerindedir. Kalenin: Hitit, Asur ve Roma döneminde kullanıldığı düşünülmektedir. Ancak: Haçlı seferleri sırasında kalenin önemli roller üstlendiği bilinmektedir. Yapı: dikdörtgen planlı ve 8 burçludur ve bir gözetleme kulesi bulunmaktadır. Ayrıca: bir kilise ve su sarnıcı da görülür. Ancak: kale, günümüze çok harap bir şekilde gelebilmiştir.
Kale üzerindeki Ermenilerden kalma kiliseye “Kara Kilise” denilmektedir. Çünkü, kurtuluş mücadelesi öncesinde yörede yaşayan Türkler için, bu kilise tam bir felaket yeri haline gelmiş ve Ermenilerin bölgeyi terk etmesi üzerine yıkılmıştır.

Saimbeyli Şehitliği
İlçenin güney bölümünde, ilçe merkezine hakim bir tepe üzerinde bulunan şehitlik: Saimbeyli yöresinin işgali ve kurtuluş mücadelesinde: Ermeniler tarafından katledilen ve şehit düşen vatandaşlarımız için, 1951 yılında yapılmıştır.
Burada, yörenin Ermenilerden teslim alınması sırasında şehit düşen 80 Saimbeyli gömülüdür.