23.05.2018

24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi Yasakları

……………… VALİLİĞİNE

(İl Müftülüğü)

24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi takvimine göre seçimin başlangıç tarihi 30.04.2018 Pazartesi günü, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi propagandası ve yasaklarının başlangıç tarihi ise 14 Haziran 2018 Perşembe günü olarak belirlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi propagandasının başlangıç tarihlerinden itibaren kanunen yasak olan hususlar Yüksek Seçim Kurulu’nun 331 nolu kararı ile belirlemiş ve anılan karar 30 Nisan 2018 tarihli ve 30407 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bundan önceki seçimlerde olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi sürecinde de her kademedeki personelimizin sorumluluk ve görev anlayışı içerisinde, bütün siyasi görüş ve düşünüşün dışında kalarak Başkanlığımızın tarafsızlığına gölge düşürecek veya tarafsızlığı hususunda şüphe uyandırabilecek her türlü söz ve hareketten kaçınacaklarına olan inancımızı belirtmekle birlikte, aşağıdaki hususların bir kez daha hatırlatılmasında yarar görülmektedir:

1. CUMHURBAŞKANI SECİMİ VE 27 ‘NCİ DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ PROPAGANDA DÖNEMİNİN BAŞLANGIC TARİHİNDEN İTİBAREN;
  1. Açık yerde propaganda; 30 Nisan 2018 – 24 Haziran 2018
  2. İkinci oylamaya kalması halinde; 25 Haziran 2018 – 09 Temmuz 2018

1. Müftülük hizmet binalarında, cami ve Kur’an kurslarında, buraların altında, bitişiğinde veya müştemilatı sayılan yerlerde bulunan imalathane, dükkân veya boş iş yeri gibi mekânlarda, her ne ad altında olursa olsun hiç bir Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi sürecinde seçim çalışması yapılmaması, parti ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi sürecinde afiş veya bayraklarla süslenmemesi konusunda ilgili dernek ve vakıf yöneticileri veya kiracılar uyarılacak, ibadethanelerin müştemilatında bu tür faaliyetlerin sergilenmesi önlenerek cami ve Kur’an kurslarının toplum nezdindeki saygın konumu muhafaza edilecektir.

2. Toplumu dini konularda aydınlatma faaliyetleri ifa edilirken her zaman olduğu gibi bundan böyle de yetkisiz ve sorumsuz kişilere vaaz ettirilmeyecek, vaaz ve hutbelerde dini ve milli bütünlüğümüzü pekiştirici konulara ağırlık verilecek, hiçbir şekilde siyaset ve şahsiyet yapılmayacak, iç ve dış politik konulara girilmeyecek, ima yoluyla da olsa herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin lehine veya aleyhine olabilecek konuşmalardan, yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verebilecek davranışlardan sakınılacaktır.

3. 298 sayılı Kanun’un 62’nci maddesinde sayılanlarla, kamuya yararlı dernekler ve bunlarda görev almış bulunan memur ve hizmetliler Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi sürecinde tarafsız kalmaya özen gösterecek, bu kapsamda olanlar siyasi partilere her ne nam ve ad ile olursa olsun bağış ve yardımda bulunmayacaktır.

4. Hiç bir siyasi faaliyete iştirak edilmeyecek, Kurumumuza ve Türkiye Diyanet Vakfı’na ait hiçbir araç ve gereç bu amaçla kullanılmayacak veya kullandırılmayacak, ayrıca Kurumumuzda ve Türkiye Diyanet Vakfında çalışanlar el ilanı dağıtmayacaktır.

5. Basınla ilişkilerde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 15. maddesi ile Başkanlığımızca yayınlanan 2007 nolu Genelgenin “Basın-yayın organları ile ilişkiler” bölümünde belirtilen hükümlere kesinlikle riayet edilecektir.

B. CUMHURBAŞKANLIĞI SECİMİ VE 27’NCİ DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ PROPAGANDASININ BAŞLANGICI OLAN 14 HAZİRAN 2018 PERŞEMBE GÜNÜNDEN, İKİNCİ OYLAMAYA KALMASI HALİNDE KESİN SONUCLARIN İLAN EDİLECEĞİ 29 HAZİRAN 2018 CUMA GÜNÜNDEN İTİBAREN OY VERME GÜNÜNÜ TAKİP EDEN GÜNE KADAR OLAN SÜRE İCİNDE;

6. Yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla açılış ve temel atma dahil herhangi bir tören tertiplenmeyecek, konuşma yapılmayacak, demeç verilmeyecek ve bu iş ve hizmetler hakkında hiçbir vasıtayla yayın yapılmayacaktır.

7. Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve siyasi partilerin il temsilcilerinin Cumhurbaşkanlığı seçimi propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir personelimiz katılmayacaktır.

8. Bu süre içinde denetimler sıklaştırılacak ve bu denetimlere müftüler de bizzat katılacaktır.

9. Bu talimat İl Müftülüklerince İlçe Müftülüklerine en kısa sürede ulaştırılacak ve yapılacak toplantılarda imza karşılığı görevlilere tebliğ edilecektir.

Yukarıda belirtilen hususlara ve Başkanlığımızın bu güne kadar titizlikle koruduğu “bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak, milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek görev yapma anlayışına” gölge düşürecek her türlü hal ve hareketten kaçınılması hususunda gereken hassasiyetin gösterilmesi ve bu konularda bütün personelin bilgilendirilmesi hususunu önemle rica ederim.