18.03.2021

TANITIM VE TARİHÇE

TANITIM VE TARİHÇE

 

 

GÜNCEL BİLGİLER - 2021

             

PERSONEL SAYISI

     

KUR'AN KURSU BİLGİLERİ

ERKEK

154

     

YATILI ERKEK

1

BAYAN

31

     

YATILI KIZ

1

TOPLAM

185

     

GÜNDÜZLÜ

44

         

TOPLAM

46

İSTİHDAM TÜRÜ

         

KADROLU

143

     

HAFIZ SAYISI

4/B SÖZLEŞMELİ

41

     

ERKEK

45

VEKİL

1

     

BAYAN

5

GEÇİCİ ÖĞRETİCİ

16

     

TOPLAM

50

             

UNVAN BİLGİLERİ

     

SON MEZUNİYET BİLGİLERİ

İ.H.

117

     

İLKOKUL

1

M.K.

14

     

ORTAOKUL

2

K.K.Ö.

31

     

LİSE

1

DAİRE PER.

23

     

İMAM HATİP L.

24

         

ÖNLİSANS

96

CAMİ VE KURS SAYISI

     

LİSANS

54

CAMİ

138

     

YÜKSEK LİSANS

5

KUR'AN KURSU

46

         
 

CEYHAN

İlçemiz Adana'ya 47 kilometre uzaklıktadır. Adana'nın merkez ilçeleri dışında en fazla nüfusa sahip ilçesidir. 2020 yılı verilerine göre nüfusu 161.159’dur. 1896 yılından sonra II. Abdülhamid'e izafen Hamidiye, daha sonra 1909’da Urfiye ve Cumhuriyet sonrası ise 3 Mayıs 1929'da Ceyhan adını almıştır.

Ceyhan Ovası Hitit, Asur, Fenike, Mısır, İran, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.

İlçenin önemli bölümü tarımsal arazi ile kaplı olup yüzölçümü 1.424 km²'dir. Arazilerde meyve bahçeleri, seralar bulunmakta olup narenciye, pamuk, susam, buğday, mısır, karpuz, soya, yerfıstığı vb. üretimine de sıklıkla rastlanır.

 

  1. TARİHİ VE TURİSTİK YERLER
  • Yılankale
  • Sirkeli Höyüğü
  • Tumlukalesi
  • Kurtkulağı Kervansarayı
  • Kurtkulağı Türbesi
  • Durhasandede Türbesi
  • Abdulkadir Ağa Camii

Ceyhan merkezinde bulunan camii Abdulkadir Ağa tarafından 1868 yılında yaptırılmıştır. Ulu Camii olarak ta bilinen yapının duvarları tuğla ile örülmüş 26 Haziran 1998 depreminde büyük hasar görmüş Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilmiştir.

 

  1. SANAYİ VE ENERJİ

İlçemizde ağırlıklı olarak tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Pamuk, mısır, soya fasulyesi, susam gibi çeşitli sanayi bitkilerinin yetiştirilmesi bu alandaki yatırımları ve ticareti çeşitlendirmiş ve artırmıştır. Özellikle tekstil dalında önemli adımlar atılmıştır. Ceytaş Tekstil A.Ş., Özmaya Sanayi A.Ş., Garipoğlu Evren Tekstil, İlbeyli Kollektif Şirketi, Aydız Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş., Uralberk Kollektif Şirketi., Akdeniz Unculuk, Ceyhan Sanayi ve Ticaret İşletmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) gibi önemli kuruluşlar tarıma dayalı olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

İlçemizde tarım dışı endüstri kuruluşları da bulunmaktadır. Bunlar Toros Gübre ve Kimya End. A.Ş., BOTAŞ Ceyhan Bölge Müdürlüğü, Cestaş San.Tic.A.Ş., Nurdağ Kireç İşl., Bolhocalıoğlu Tuğla Karo ve Kiremit Fabrikası, ŞA-RA (Temel Cıvata) fabrikasıdır.

Şehir merkezinde dağınık halde bulunan sanayi esnafının bir sitede toplanması amacıyla 1965 yılında kurulan kooperatif eliyle çalışmalar başlamış, 1971 yılında küçük sanayi sitesi toplam 344.000m2 lik alan üzerinde 450 işyeri yapılmak suretiyle hizmete açılmıştır. Toros Adana Yumurtalık Serbest Sanayi Bölgesi de ilçemiz sınırları içerisinde yer almaktadır.

 

BAKÜ-CEYHAN

Petrol Boru hattı projesi ile Azerbaycan ve Kazakistan petrolleri Akdeniz’e Ceyhan’dan ulaşmış dünya pazarlarına 13.07.2006 tarihinden bu yana petrol sevkiyatı yapılmaktadır.

 

 

CEYHAN’IN DOĞAL KAYNAKLARI

 

Ceyhan’ın doğal kaynakları şifalı sular, deniz ve orman alanları gelmektedir.

İlçemize;

17 km. uzaklıktaki Çokçapınar Köyü’nde (Kokar adı verilen),

12 km. uzaklıktaki Yılankale’de,

20 km. uzaklıktaki Gümürdülü Köyü yakınlarında da şifalı sular bulunmaktadır. Bu suların böbrek taşı, cilt hastalıkları, mide rahatsızlıkları vb. hastalıklara iyi geldiği belirtilmektedir.