13.03.2018

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU EĞİTİM UZMANI FATMA KOTAN KONFERANS VERDİ

Adana İl Müftülüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Ramazanoğlu Camii Konferans Salonunda Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Eğitim Uzmanı Fatma Kotan tarafından "Kur'an ve Sünnet Ekseninde KADIN ve ADALET" konulu konferans düzenlendi.
Düzenlenen programa İl Müftüsü Hasan Çınar, İlçe Müftüleri, vaizler, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. İl Müftüsü Hasan Çınar açılış konuşmasını yaparak Fatma Kotan'ı sahneye davet etti.

Din İşleri Yüksek Kurulu Eğitim Uzmanı Fatma Kotan yaptığı konuşmasında; Canlılar aleminde her şeyin bir erkeği olduğu gibi bir de dişisi yaratılmıştır, bu Rabbimizin kurduğu bir sistemdir. İnsanlık tarihinin ilk anası Hz. Havva anamızdır, insan ırkının devamlılığını sağlamak ve anne olma şerefi kadına verilen en büyük ödüldür, Allah'ın Rahim sıfatının tecellisi kadındadır. İnsanlık tarihinde iz bırakan kadınlar olmuştur;

Hz. Meryem; güçlü, iradeli, iffetli bir anne olduğu gibi haktan ve adaletten ayrılmayan bir kadındı, ayrıca evladına hem annelik hem de babalık yapmıştır.

Allah dilerse kadını Hz. Asiye'de olduğu gibi çocuk vermeden de anne olmakla şereflendirir.

Allah, ilk koruyucu anne olan Hz. Asiye'ye kendisine peygamberlik verilecek bir evlat ihsan etmiştir. Hz. Asiye'nin Firavun gibi inkarcılıkta direnen ve zulmüyle şöhret yapan bir kimsenin eşi olmasıyla verdiği iman mücadelesi Kur'an-ı Kerim'de örnek gösterilmiştir.

Hz. Hatice uluslararası ticaret yapan ve çalışan bir kadındı. Göklerde Cebrail yerde de Hz. Hatice Peygamber Efendimizin en büyük dostu ve destekçisi idi.

Hz. Aişe, kendi çocuklarının annesi olamamış ama ümmetin annesi olma şerefine erişmiştir. Müminlerin annesi ve öğretmeni olarak onları yetiştirmiştir.

Hz. Hacer, siyahi bir köle iken bir medeniyetin temellerini atan güçlü bir annedir. Hz. İbrahim tarafından oğlu İsmail ile birlikte hiç bir insanın bulunmadığı Mekke'ye bırakılmış ve çölde bir medeniyet inşaa etmiştir. Babası olduğu halde çocuğunu tek başına yetiştiren cesur ve mütevekkil bir annedir.

Hz. Fatıma, babasının tevhid mücadelesini görerek büyümüş bir çocuktur ve babası Hz. Muhammed'in şahididir. Halk ona babasının annesi demiştir, aynı zamanda O; fakirin, yoksulun ve kimsesizlerin annesiydi.

Hepsinin ortak özelliği, HAK'tan ve ADALET'ten yana olmalarıydı. İçimizde nice Hacerler, Asiyeler, Meryemler, Haticeler, Aişeler ve Fatımalar var. Bizler onların yolundan gidip HAK'tan ve ADALET'ten ayrılmadığımız sürece gelecek nesilleri inşaa etme şerefine ereriz." dedi

Yoğun ilginin olduğu program hediye takdimi ile sona erdi.

Adana İl Müftülüğü olarak değerli bilgilerini bizlerle paylaşan Fatma Kotan'a teşekkür ederiz.