15.03.2016

Adana İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Konferans Düzenledi

Adana İl Müftülüğü Ramazanoğlu Camii Konferans Salonunda “Aile İçi Şiddet ve Öfke Kontrolü – Ruh Sağlığımızı Koruyalım” konulu Konferans düzenledi. Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun tertip ettiği program saat 10:00’da Din Görevlileri ve eşlerinin katılımıyla, saat 13:30’da ise Kur’ân Kursu Öğreticileri ve eşlerinin katılımıyla gerçekleşti. Esat ÖZKAYA’nın sunduğu programda Somuncubaba Camii İmam-Hatibi Ömer GÖK’ün Kur’ân-ı Kerim tilaveti ile açılış yapıldı. İl Müftümüz Arif GÖKCE’nin selamlama konuşması ile başladı. İl Müftümüz, din görevlilerinin hayatın her alanında olduğu gibi eş ve çocuklarıyla da topluma örnek teşkil ettiğini belirtti. Gün geçtikçe artan boşanma vakalarına karşı din görevlilerine önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü özellikle vurguladı. Bu noktada, kızdığı zaman alın damarı görünmesine rağmen öfkesini kontrol etmesiyle ve son derece merhametli olmasıyla Rahmet Peygamberinin herkes için son derece önemli bir örnek olduğuna dikkat çekti. Kur’ân-ı Kerim’de Cenâb-ı Allh’ın, “Cennetlikler öyle kimselerdir ki varlıkta da darlıkta da mallarını Allah yolunda harcarlar. Ayrıca onlar öfkelerini yener, insanların hata ve kusurlarını affederler. [Bilin ki] Allah işte böyle güzel sıfatlara sahip olanları sever.” (Âl-i İmrân, 3/134) buyurmasının ve Allah Resulü’nden tavsiye isteyen kimseye “Öfkelenme” demesinin ailede huzur ve mutluluğu yakalamada önemli bir prensip olduğunu ifade etti. Konferans, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım YAPICI’nın sunumuyla devam etti. Prof. Dr. Asım YAPICI, yaşadığımız döneme “Kaygı Çağı” dendiğini ve stresin optimal düzeyde olması gerekirken bugün hat safhaya ulaştığını söyleyerek insanlar arası ilişkide maneviyat, değer ve ahlakın önemli olduğunu vurguladı. Bugün insanların en temel hatalarının “geçmişte veya gelecekte yaşamak ve yaşadığı anı ıskalamak” olduğunu belirtti. İnsanların yaşadığı stres ve kaygılara bağlı olarak şiddetin hem toplumsal boyutta hem de aile içerisinde arttığını ifade etti. Aile içi şiddetin sadece fiziksel değil, aynı zamanda sözel, ekonomik, psikolojik, sosyal vb. boyutlarda olabileceğini; şiddet mağduru kadınların, %5-%16’sı gördüğü şiddet nedeniyle ya beklenenden daha az süre yaşamakta ya da özürlü ve sakat olarak hayatını sürdürmek zorunda kaldığını belirtti. Konuyla alakalı Hz. Peygamber’in tavsiyelerini hatırlatan YAPICI, öfkelenen kimsenin rahatlamaya çalışma, ortam değiştirme, düşüncesini kontrol altında tutmaya çalışma, abdest alma ya da sosyal destek alma gibi seçeneklerle sakinleşebileceği önerisinde bulundu. Ailelerin stres, kaygı ve şiddetten etkilenmemeleri için etkili iletişime ihtiyaç olduğunu ve bireylerin öz bilince sahip olmaları, duygularını kontrol edebilme, iç denetimli olabilme, başkalarını anlayabilme (empati), sağlıklı sosyal ilişkiler kurabilme yetilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Öğleden sonra Kur’an Kursu Öğreticileri ve eşlerine yönelik düzenlenen oturumda programa ek olarak Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Vaiz Hatice ÇERÇİ Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun hizmet alanlarını anlattı. Müftü Yardımcısı Kemal AYDOĞAN ise medeniyetin aileden başladığını ve Kur’ân-ı Kerim’in bu noktada peygamberlerden kesitler sunmakla önemli mesajlar içerdiğini ifade ederek Diyanet personelinin toplumumuz için fevkalade mühim bir örneklik arz ettiğine vurgu yaptı.